At overvinder tandlægeskræk ved at stå ansigt til ansigt med sin frygt for tandlæger

Det kan være alt fra flyskræk til frygt for edderkopper – de fleste mennesker har fobier der forfærder os i så høj grad, at vi gør alt hvad vi kan for at undgå det. Hos Tandlægerne Eggers og Vester, ved vi, at en forbi, som rigtig mange mennesker deler, er tandlægeskræk. Nogle mennesker har undgået tandlæger så længe, at deres mund og tænder ikke er blevet behandlet i årtier! Er du en af disse personer, der frygter at få dine tænder tjekket, skal du vide, at der er mange ting, som du selv kan gøre for at holde din forbi i skak – også selvom du tidligere har været udsat for traumatiske oplevelser.

Nogle tandlæger anvender sedation tandpleje for at holde dig rolig. Der er mange muligheder at vælge imellem, man kan eksempelvis anvende medicin til at berolige dig, lokalanæstetika og generel anæstesi. Ikke alle tandlæger er kvalificeret til at udføre alle typer sedation, så husk at spørg tandlægen, hvad hans eller hendes klinik tilbyder.

Andre har specialiseret sig i at behandle patienter med tandlægeskræk ved at skabe en rolig og afslappende atmosfære. Nogle gør dette ved, at de ansatte klæder sig i afslappet tøj i stedet for de sædvanlige kitler. De har også fjernet de medicinske plakater om tandkødssygdomme og proteser fra væggene og spiller afslappende musik.

Tandpleje og tandeftersyn

Du skal ikke tøve med at fortælle din tandlæge, at du lider af tandlægeskræk. Hvis han er klar over din frygt, er det lettere for ham, at få dig til at føle dig tryg og godt tilpas. Spørg ham eventuelt om han vil tale med dig i et par minutter inden din undersøgelse begynder. Introducer jer selv og tal med hinanden, som I ville tale med alle andre, som I forsøgte at lære at kende. På denne måde kan du blive fortrolig med ham inden undersøgelsen eller proceduren påbegynder, og du vil derfor være mere afslappet. Hvis du foretrækker, så spørg ham, om der er mulighed for at aftale en indledende samtale, så du kan blive tryg ved ham og hans kontor, og så komme tilbage en anden dag for at få udført selve proceduren.

Tag kontrol over situationen. Medbring en bog eller et sjovt blad, som du kan læse i, så du ikke sidder og bekymrer dig, når du venter på at komme til. Lyt til noget beroligende musik på iPod. Du kan altid spørge personalet, hvilke hjælpemidler klinikken stiller til rådighed for at få dig til at føle dig mere rolig. Tandlæger er normalt vant til at have patienter, som har tandlægeskræk. Du kan også overveje at tage en god ven eller et familiemedlem med, som måske også kan være til stede under selve undersøgelsen eller proceduren. Tilstedeværelsen af en du holder af vil hjælpe med at holde dig rolig i situationer, som du frygter. Denne person kan også minde dig om forskellige afslapningsteknikker såsom at trække vejret dybt, hvis du begynder at gå i panik.

Beløn dig selv efter dit besøg hos din  tandlægeklinik i eksempelvis Holbæk. Forkæl dig selv med en middag på din favorit restaurant eller forær dig selv en ny gadget, som du længe har ønsket dig. At give dig selv en belønning vil motivere dig til at overvinde din frygt for tandlæger.

Følg disse tips og selv patienter med alvorlig tandlægeskræk vil være på vej til en smuk, sund mund på ingen tid.

 

Tandlægerne Eggers & Vester
Smedelundsgade 39
4300 Holbæk
Tlf: 59 43 43 11

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *