Slip af med huller i tænderne

Hvis du kigger rundt omkring i din omgangskreds, så vil du med største sandsynlighed hurtigt opdage, at ikke mange af dine bekendtskaber har indtakte tænder. Grunden til dette er som oftest, at man ikke tager sin mundhygiejne ligeså alvorligt som man burde gøre. Man er måske tilbøjelig til, at ignorere smerter i tænder og mund indtil smerterne tager så voldsomt til, at smerterne simpelthen bliver uudholdelige.
Hvis man handler hurtigt på tandsmerter og andre gener i munden, ja så kan du faktisk ende med at spare dine tænder for, at blive unødigt ofret.
I følgende blogindlæg vil vi sammen med den velrenommerede tandlæge fra Sønderborg sætte fokus på, hvad der i virkeligheden skaber huller i tænderne. På den måde kan du nemt og overskueligt få et overblik over, hvordan du undgår at tandsmerter.

undgå_huller_i_tænderne

Hvad skaber egentlig huller i tænderne?

Et hul i tanden bliver som oftest skabt, når bakterien streptokokker mutans findes i din mund. Bakterien blander sig med kulhydrater i din mund, og bliver hurtigt til en syre der er stærk årsag til forfald i tænder og huller.
Man bliver som udgangspunkt ikke født med bakterien streptokokker mutans, men bliver fx overført fra forældre via amning.
En anden hyppig årsag til tandhuller viser sig også ofte i manglen på fluor i tænderne.

Hvordan undgår man så huller i tænderne?

Man kan faktisk reducere risikoen for huller i tænderne ved at indtage kost med få kulhydrater og mindre stivelse. Komplekse kulhydrater som fx brød og kartofler er dog mindre skadelige end simple kulhydrater som fx sukker, fruktose og glukose. Derfor bør du også undgå disse så vidt det er muligt.
Hvis du gerne vil undgå huller i tænderne, så har hyppigheden af dine måltider også en betydning. At spise de simple kulhydrater hurtigt er faktisk bedre, end hvis du satte dig til at spise med sneglefart. Det vil nemlig give streptokokker mutans-bakterien mere tid til at udvikle sig til syre, der jo som bekendt er skadeligt for dine tænder.
Som tidligere nævnt, så opstår tandhuller ofte, hvis tænderne mangler flour. Derfor bør du kigge efter en tandpasta der indeholder fluor. En sådan type tandpasta vil hjælpe aktivt til, at du får den nødvendige mængde af flour, der i sidste ende vil gøre dig mindre modtagelige overfor dannelsen af tandhuller.

Hvis du kan holde dine tænder sunde og rene, så sparer du naturligvis dig selv for en masse smerter. Både økonomisk og fysisk. Det vil du da gerne undgå, ikke?

Tandlæge Flemming Kock ApS
Kongevej 34
6400 Sønderborg
Telefon: 74 42 10 85

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *