Tændernes 10 bud

Hvis dine tænder skal ligne østerhavsperler resten af livet, skal de behandles pænt. Derfor kan du med fordel følge disse bissernes 10 bud, som vi har udviklet i samarbejde med den foretrukne tandlæge i Valby.

hos_tandlægen

1) Pas dine tandlægebesøg.
Ved at tage regelmæssigt til tandlægen vil du få opdaget huller, betændelser og andre tilstande i tid til, de måske ikke udvikler sig. Man bør gå til tandlægen mellem 1-4 gange om året – aftal med din tandlæge hvor ofte, du har behov.

2) Skær ned på antallet af gange, du indtager sukker.
Tænderne tager i høj grad skade af sukker, men det er i højere grad hvor ofte det end hvor meget, du spiser, du skal holde øje med. Drikker du for eksempel juice til mellemmåltiderne, vil der hele tiden sidde plak på dine tænder, hvad skaber basis for huller.

3) Giv tandbørsten selskab.
Tandtråd er helt essentielt, når det kommer til mundhygiejne. Børsten fjerner kun plak og bakterier på overfladen – ikke mellem overfladerne.

4) Få undervisning i tandbørstning.
Alle tandsæt kræver forskellig tandbørstning, så selvom du har børstet tænder hele dit liv, kan du gøre det forkert. Lad tandlægen fortælle, hvad du skal være særlig opmærksom på ved netop dine tænder.

5) Undgå langtidssynderne.
At undgå sukker helt er urealistisk, men man kan undgå produkter, der holder længe i munden med sukker i. Bolsjer og karameller er højt på listen her.

6) Skift tandbørsten regelmæssigt.
Skift tandbørsten mindst hver 3. måned, så den forbliver blød, og ikke skader dit tandkød, når det børstes. Tandkødet er (mindst) ligeså vigtigt at holde frisk og rent som tænderne.

7) Skyl efter med mælk.
Har du indtaget en syreholdig kost eller drik, vil en erfaren tandlæge i Valby anbefale dig at skylle efter med mælk. Det styrker emaljen på tænderne. Vent en times tid med at børste tænderne, da emaljen på tænderne lige efter indtagelse af syrlige produkter vil være blød og lettere vil kunne børste af.

8) Sukkerfrit tyggegummi.
Når du tygger tyggegummi, dannes der mere spyt end normalt i din mund, og dette er med til at holde munden ren.

9) Sugerør.
Når du indtager syreholdige drikke som vin eller sodavand, så indtag dem gennem et sugerør – på denne måde kommer syren ikke direkte i kontakt med tænderne.

10) Reager når tænderne taler til dig.
Begynder dine tænder at reagere kraftigt på varme/kulde, sødt/surt eller opføre sig anderledes end normalt – så har de højest sandsynligt brug for at blive kigget på, så bestil en tid hos tandlægen og få udredt, hvorfra symptomerne stammer.

Tandlæge Mariam Jabeen
Valby Langgade 28
2500 Valby
Tlf: 36 16 06 62

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *