Rodbehandling – hvorfor, hvornår og hvordan?

En rodbehandling findes nødvendig, når der er betændelse i tandens rod, som består af en nerve. Betændelse i tandens nerve opstår typisk som følge af et hul i tanden. En følsom tandhals og revner i tænderne kan også være årsag til, at der er behov for en rodbehandling. Det samme er tilfældet, hvis tanden har fået et slag eller et såkaldt traume. Ved en gammel eller ødelagt krone kan nerven også være påvirket, hvor behandlingen af roden også findes nødvendigt i denne situation.

Kan man mærke, at der betændelse i tandroden?

Man kan uden tvivl mærke, hvis der er betændelse i en tandrod. Denne smerte bygger sig dog langsomt op, og det kan derfor være svært at lokalisere hvilken tand, at smerten kommer fra. Smerten rammer nemlig ikke blot tanden med den betændte tandrod, da de omkringliggende tænder også vil være ømme. Jo værre betændelsen er, jo mere breder smerten sig, og smerten kan derfor til sidst også inkludere kæben og ørene, der i værste fald også medfører spændingshovedpine.

Man vil typisk mærke jag af smerter ved indtag af noget koldt eller varmt. Smerter ved temperaturforskellene eller generel smerte er den tydeligste indikator på, at noget er galt, men disse symptomer er kun gældende ved nervebetændelse. I tilfælde af rodspidsbetændelse er der typisk ingen klare symptomer eller smerte i samme grad, hvorfor rodspidsbetændelse til tider først opdages, som følge af en tandbyld. Rodspidsbetændelsen kan opdages gennem røntgenbilleder, hvilket bekræfter, at det er vigtigt at tage regelmæssigt til tandlægen og få efterset tænderne samt taget røntgenbilleder. Så er det muligt at opdage betændelsen så tideligt som muligt.

Hvordan foregår en rodbehandling?

Rodbehandlinger foregår ved, at der bores et hul i den tand, hvor problemet udspringer fra. Dette hul har til formål at lave vej ind til nerven, som der er betændelse i. Her vil vejen ind til nerven samt selve nerven få fjernet al betændelse, hvorefter området vil blive fyldt op, så der er lukket af for, at ny betændelse kan opstå.

Virker rodbehandlinger?

En rodbehandling er hård for tanden, og der vil til tider være komplikationer som følge. Der kan derfor stadig være lette smerte efter behandling, som med tiden vil gå væk. Hvis smerterne fortsætter, så bør du kontakte din tilknyttede tandlæge i Frederikssund, da der så kan være behov for en rodbehandling mere. Rodbehandlinger virker for det meste, men der er ikke en 100% succesrate. Der kan derfor opstå behov for flere behandlinger, der både er dyre og tidskrævende.

Sørg derfor altid for at passe bedst muligt på dine tænder, så det er muligt at forebygge mod tandproblemer som eksempelvis betændelse i tandroden.

Tandklinikken M.Iwona Bergstrøm

Jernbanegade 13

3600 Frederikssund 47310515

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *