Hvorfor får man paradentose?

Tandkødssygdomme

Ophobning af plak er den primære årsag til en lang række af tandproblemer og tandkødssygdomme. Det ses også ofte, at paradentose opstår i forbindelse med dårlig tandpleje, mundhygiejne og forkert kost. 

Regelmæssig brug af tandtråd samt tandbørstning to gange dagligt, vurderes stadig af alle tandlæger landet over, uafhængigt af om det er en tandlæge på Vesterbro, Nørrebro eller i indre by, til at være den nemmeste og mest centrale forebyggende foranstaltning mod en lang række af dentale komplikationer. Derfor har vi i denne artikel fokus på ofte stillede spørgsmål: Hvad paradentose er, hvorfor man får det, og hvad der kan gøres ved det.

Ofte stillede spørgsmål

Mange mennesker lider af hævede gummer, smerter når de tygger sammen, dårlig ånde, blødende tandkød eller følsomme tænder. Det gør de uden helt at forstå, hvorfor de oplever eller har disse ubehageligheder. Hvis du derfor lider af nogle af disse symptomer kan det være tegn på paradentose.

Men hvad vil det egentlig sige at have en tandkødssygdom? Tandkødssygdomme starter ofte som en infektion i den del af kæbeknoglen eller det væv, der understøtter tænderne, og når det efterlades ubehandlet eller overset gør det tandkødet svagt og forårsager, at tænderne potentielt kan falde ud. Der er mange faktorer der afgør, hvorfor tandkødssygdomme udvikler sig, men ophobning af plak er som sagt den hyppigste årsag til paradentose.

Men hvad er plak egentlig? Plak er et farveløts og klistret lag af bakterier, der dannes på og omkring tændernes overflade. Det er derfor vigtigt, du husker på, at hverdagens bakterier gradvist ophobes i munden, hvis ikke du børster tænderne regelmæssigt. Hvis du undlader at børste tænderne, vil der opstå plak – og hvis ikke det fjernes, vil det hærde og blive til tandsten. Risikoen for at udvikle tandsygdomme er herefter større, fordi tandkødsbetændelse eller mildere former for tandkødssygdomme nu har større chance for at udvikle sig.

Er alle modtagelige over for tandkødssygdomme og paradentose? Ja, alle er modtagelige! Men det er især folk med dårlig tandpleje og mundhygiejne, som har en øget chance for tandkødssygdomme og paradentose. Desuden kan rygning også være en væsentlig faktor, der øger din risiko for at udvikle betændelse i tandkødet, ligesom hormonelle forandringer, diabetes, cancer eller andre sundhedsmæssige sygdomme kan være en risikofaktor.

Kan paradentose og andre tandkødssygdomme så forhindres? Ja, det kan forebygges og forhindres med korrekt og regelmæssig tandbørstning, daglig brug af tandtråd og ved at have sunde vaner. Desuden kan regelmæssige tandeftersyn, hvad enten det er hos en tandlæge i København V eller omegn, også være med til at forebygge og forhindre tandkødssygdomme som paradentose.

Enghave Tandklinik

Enghavevej 61

1674 København V

Tlf: 33 22 04 35

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *